Varför bara en weekend i Köpenhamn?

Varför bara en weekend i Köpenhamn?

Jag vet att många tycker att danska är fult, men jag älskar verkligen det språket. Efter att halvt sovandes ha lyckats ta mig till planet känner jag direkt en varm mysig känsla då jag hör kabinpersonalen ropa ut på danska att planet är försenat.


Samtidigt får jag återigen bevisat för mig hur svårt många svenskar har att förstå danska då en flygvärdinna får be en kvinna 8 gånger om att ställa ner väskan på golvet samtidigt som hon pekar på väskan & golvet gång på gång.

Nu var jag på väg. Den här gången hade jag tänkt stanna en hel vecka istället för en kort weekend. Resan tar ju ändå 4 timmar från dörr till dörr och Köpenhamn har så mycket att erbjuda.

Istället för att börja med Strøget som så många andra turister väljer jag att ta första bästa buss och hamnar på en trevlig gata med både restauranger och butiker.

Eftersom danskarna endast har en halvtimmes lunch så blir jag mäkta förvånad när jag direkt hittar en trevlig restaurang som har lunchöppet. Däremot blir jag inte lika förvånad när det visar sig att jag är ensam på restaurangen förutom ett annat bord. Jag upptäcker även snart att det andra bordet är kocken och hans kompis eftersom han försvinner in i köket så snart jag beställer.

Efter en kort stund börjar den härliga doften av kryddor och vitlök att sprida sig i salen tillsammans med utländsk musik av okänt ursprung. Maten smakar väldigt bra och snart har jag ny energi att fortsätta min promenad.

Efter att ha gått vidare endast 100 meter längst samma gata med målet att fönstershoppa tappar jag fokus då jag plötsligt ser den vackra Marmorkyrkan. Tankarna för mig direkt till Vatikanen, inte minst då jag smyger in i kyrkan och ser den enorma och vackert målade kupolen.

En paus senare promenerar jag vidare till Amalienborg och får syn på en typisk dansk vaktpost med sin svarta hatt i samma format som Marges hår. Jag fotograferar honom i smyg (av skäl endast få invigda kompisar vet) även fast jag tror att han har koll på vad jag sysslar med. Här finns även Kristiansborg (motsvarande det svenska parlamentet) inslaget som en julklapp i väntan på sin restaurering.

Lite längre bort finns Amalienhaven (parken) som jag endast snabbt passerar på väg ner till hamnen. Här gick tidigare båtarna till Oslo men de har nu blivit flyttade och idag ser man här mest joggare och personer som vill komma bort från stressen ett tag.

Inget besök till Köpenhamn är värt namnet utan en snabb tur till Christiania. Strax utanför Christiania ses det iögonfallande tornet till
Vor Frelsers Kirke. Här kan man gå/klättra upp högst upp i ett av tornen på utsidan av tornet mot en liten kostnad. Det rekommenderas verkligen en dag då himlen är blå och vädret varmt!

Väl inne på Christiania finns en yta strax innan pusher street med flera bodar med hantverk. Här kan man hitta blandat hantverk främst inköpt från Tibet och Afrika av Christianiterna själva som brukar resa dit några gånger per år.

Är du här i december kan du även gå på Christianias julmarknad som alltid återspeglas av otroligt vänliga människor, en trevlig atmosfär samt doften av rökelse som förföljer en genom hela Christiania. På sommaren bör du istället ta en kort tur bort från det ”välkända” Christiania och gå in i den skog som även tillhör området. Här hittar du några av de mest fantasifyllda hus du någonsin kommer att få uppleva. Kom ihåg att respektera folks privatliv, gå därför inte in på tomter eller fotografera personer utan att ha frågat först!

Kylan tvingar mig till sist att lämna Christiania och gå vidare. Efter en kort promenad kommer jag fram till Köpenhamns nya operahus som skänktes till staden av miljardären Mærsk McKinney-Møller (chef på A.P. Møller Mærsk Group). Precis som vanligt när det gäller nya byggen så var Köpenhamnarna splittrade till vad de tyckte om både operahusets arkitektur och placering i Holmen, flottans gamla militärområde.

Tyvärr brukar operahuset vara låst i de fall de inte har events, och så råkar även vara fallet idag för mig. Istället tar jag HT-bussen över till utkanten av Nyhavn. HT-bussen är egentligen en färja och är en del av Köpenhamns väldigt smidiga kommunikationsplan för centrum. Med en vanlig stämplad bussbiljett kan du åka vidare med tåg, tunnelbana, eller som i det här fallet med båt inom en viss period som är baserad på det antal zoner du åker. Detta kan du med fördel nyttja för att få en prisvärd sightseeing i staden.

Nyhavn är väldigt mysigt på sommaren även om det är lika turistiskt då som under resten av året. Här hörs mest svenska och engelska röster och priserna är även anpassade därefter. Nu på vintern står här julbodar säljandes krimskrams, men uteserveringarna ser lika inbjudande ut som vanligt, nu serverandes glögg istället för öl.

Post Comment