Oslo och dess historia

Oslo och dess historia

Liksom Stockholm har Oslo en historia som är påtaglig när man vandrar runt i staden. Arkeologiska utgrävningar i Oslofjorden har visat att människor levde här redan för över 1000 år sedan. Enligt 1200-talets nedskrivna kungasagor grundades staden av Harald Hårdråde i mitten av 1100-talet.

1299 blev Oslo kunglig huvudstad, och Håkon V lät bygga Akershus fästning vid samma tid för att öka stadens säkerhet. Fästningen som inte längre används militärt kan besökas året om och besökscentret är öppet varje dag. Här sker julmarknader och konstutställningar, samt historiska visningar och vaktparader.


Akershus färstning ligger mitt is staden vid Oslofjorden. Vare sig du bor i utkanten eller på ett centralt hotell i Oslo är staden inte större än att du kan vandra runt till fots och uppleva stadens arkitektur och museer under några dagar. Det medeltida Oslo hittar du spår av i stadsdelen Gamlebyen.

Där ligger också Ladegårdens Middelalderkontor som erbjuder guidade visningar där medeltidens Oslo iscensätts. I närheten kan du besöka också ruinerna efter St Hallvardkatedralen från runt 1070 och Olavsklostret från 1200-talet.

Från 1536 var Norge i union med Danmark och Oslo förlorade sin status som huvudstad. Kristian IV lät bygga om den dåtida medeltidsborgen Akershus till ett renässansslott i början av 1600-talet. Efter en brand 1624 som ödelade stora delar av det gamla Oslo beslöt kungen att staden skulle byggas upp igen i sten i direkt anslutning till slottet.

Kungen ändrade också stadens namn till Kristiania. De nya kvarteren fick ett rutnät av gator efter renässansmodell, och stadsdelen kallas än i dag för Kvadraturen.

Här ligger flera fina renässansbyggnader, liksom Oslos första rådhus. Denna stadsdel, mellan fästningen och Karl Johans gate är Oslos äldsta stadsdel.

Som en följd av Napoleonkrigen fick Danmark avstå Norge till Sverige 1814. Staden blev då återigen säte för den norska regeringen och Stortinget. Kungen, som kallades Karl XIV Johan i Sverige men Karl III Johan i Norge, påbörjade 1825 byggnationen av ett slott i ena änden av Karl Johans gate.

Den pampiga, vitputsade byggnaden i klassicistisk stil stod färdigt 1848. Vid Karl Johans gate ligger också Stortingsbyggnaden, det norska parlamentets säte, som byggdes 1866. Karl Johans gate är Oslos paradgata och här trängs turister med gatumusikanter, och på 17:e Maj, mängder av barn.

1925 fick Norges huvudstad tillbaka sitt gamla namn, Oslo. Under andra världskriget var Oslo ockuperat av tysklands armé. Du kan lära dig mer om ockupationsåren 1940–45 på Norges Hjemmefrontmuseum som är inrymt på Akershus fästning. Under andra hälften av 1900-talet växte staden främst i ytterområdena, medan invånarantalet i innerstaden minskade. Staden har fått en mer internationell prägel sedan slutet av 1900-talet genom inflyttning från andra länder.

När du har vandrat runt i Oslos stadsdelar från olika epoker kan du fördjupa dina kunskaper ytterligare på stadsmuseet, Oslo Museum, som ligger i Frognerparken. Museet är en ihopslagning av bymuseet, teatermuseet och interkulturelt museet. Förutom temporara utställningar kan man här se stadens historia illustreras genom modeller, målningar och fotografier. Museet har gratis entré och är väl värt ett besök.

Shopping i Oslo
Oslo är inte bara en historisk stad, utan har även ett välförtjänt rykte av att vara en dyr plats. Om du under resan till Oslo skulle få för dig att impulshandla en av de senaste årens mest populära produkter, att det kostar minst 5-10 procent mer än hemma i Sverige.

Post Comment