Filmens Rom

Filmens Rom

Rom har stått som bakgrund till många av den europeiska filmhistoriens största mästerverk. För den filmintresserade håller många platser i denna historiska stad en speciell charm, för den nördiga, varje gathörn. Med mängder av prisvärda sista minuten resor hit kan man låta dvd hyllan inspirera till en filmisk visit.


Federico Fellinis film Roma från 1972 är en hyllning till Rom, där staden själv har huvudrollen. Filmen handlar delvis om Fellinis egen upplevelser när han kom hit första gången från sin hemstad Rimini på Italiens östkust.

Hans mest kända film som utspelar sig i Rom, åtminstone internationellt, är dock klassikern Det ljuva livet från 1960, (originaltitel: La Dolce Vita). Internationellt könd främst för den senuella scenen där svenska Anita Ekberg badar i Fontana di Trevi – något som chockade hela världen.

Men det var några år innan Det ljuva livet som Hollywood först hittade till Rom och Fontana di Trevi i filmen Prinsessa på vift (Roman Holiday). Filmen har Audrey Hepburn och Gregory Peck i huvudrollerna som den uttråkade prinsessan och den amerikanska journalisten som blir förälskade i varandra.

På deras turer med vespa eller till fots får vi se många av stadens mest kända monument, exempelvis Colosseum, Pantheon, Ponte Sant’ Angelo och Santa Maria in Cosmedin-kyrkan med den berömda marmorplattan ”Sanningens mun” (Bocca della Verità). Den plats som blev mest känd från Prinsessa på vift är nog ändå Spanska trappan.

Spanska trappan, eller Scalinata, sträcker sig från Piazza di Spagna upp till Piazza Trinita dei Monti, där kyrkan Trinita dei Monti står, och är den bredaste trappan i världen.

Spanska trappan förekommer också i Mrs Stones vårkänslor (The Roman Spring of Mrs Stone) från 1961 som utspelar sig i en lägenhet precis bredvid trapporna. I ett av husen halvvägs upp för Spanska trappan utspelar sig dessutom Bernardo Bertoluccis Besieged från 1998. Strax intill ligger Grand Hotel Plaza som har förekommit i flera filmer, till exempel The Talented Mr Ripley från 1999 och niofaldigt Oscarsbelönade Den engelske patienten (The English Patient) från 1996.

Flera actionfilmer från senare tid innehåller också klipp från Rom, till exempel Mission Impossible III och Ocean’s Twelve. Den nya versionen av skräckklassikern Omen från 2006 börjar i Rom och The Bourne Identity från 2002 där Matt Damon söker efter sin förlorade identitet spelades också in på plats i Rom.

Men det finns också filmer som sägs ska utspela sig i Rom, men där de berömda platserna i själva verket är återskapade någon annanstans. St Peterskyrkan, eller Basilica Papale di San Pietro som den heter på italienska, ligger i Vatikanstaten och figurerar bland annat i filmatiseringen av Dan Browns thriller Änglar och demoner.

Scenerna från kyrkan spelades dock inte in på plats eftersom Dan Browns första bok, Da Vinci-koden, inte direkt togs emot med öppna armar av den katolska kyrkan. Några scener spelades i stället in på Caserta-palatset i södra Italien, som även varit med i några av de senaste Star Wars-filmerna, medan andra miljöer återskapades på Sonys filmstudio i Kalifornien.

Tillbaka till Fellini är öppningscenen där en helikopter transporterar en stor Jesus staty över stadslanskapet av La Dolce Vita en av de mest storslagna vyerna över Rom på film.

Mer än bara film

Rom är inte bara en filmstjärna, staden erbjuder även goda möjligheter till shopping. En stor internationell prisstudie visar att Rom i överlag är billigare än både Stockholm och Paris. Inte helt oväntat lönar det sig att besöka stadens alla kaféer, eftersom en kopp kaffe i Rom oftast kostar mindre än en tia.

Flygtiden till Rom är ungefär tre timmar från Arlanda, och de lägsta priserna på resor hittar du enklast på prisjämförelsesiter med lågprisflyg.

Post Comment