Möt natten i Berlin

Möt natten i Berlin

Willkommen, bienvenue, welcome … fraserna från filmen Cabaret dyker upp i huvudet när man tänker på 1920- och 1930-talets Berlin. Musikalen och filmen bygger på den brittiske författaren Cristopher Isherwoods upplevelser i Berlin i början av 1930-talet, fångade i romanen Farväl till Berlin.


Dagens klubbliv är kanske inte precis som det var då, men fortfarande eftertraktat och om inte annat, långt större än vad Sverige kan erbjuda. Med många centrala, billiga hotell i Berlin kan du bo på gång eller cykelavstånd efter det att S och U-Bahn slutat gå.

Det var många intellektuella och frihetstörstande européer och amerikaner som sökte sig till Berlin åren före nazisternas maktövertagande. En av orsakerna var den liberala stämningen och det livliga nattlivet.

Som ett exempel på det kan nämnas att redan 1922 anordnade homosexuella i Berlin en demonstration, och 1932 fanns det cirka 300 homovänliga klubbar i staden. Men med nazismen och andra världskriget förändrades naturligtvis allt.

Årtiondena efter kriget började nattlivet så smått komma igång igen. I Västberlin fanns inga lagar för nöjesinrättningarnas öppettider, och man kunde hitta klubbaroch barer som var öppna dygnet runt. Staden blev på nytt välkomnande, inte minst för homosexuella.

På 1970-talet började man fira Christopher Street Day, CSD, med prideparader i Berlin.

I dag är staden en av de mest HBT-vänliga i Europa, med klubbar för alla riktningar. I stadsdelen Kreuzberg finns det till och med ett gaymuseum, Schwules Museum – världens första iav sitt slag.

En bit av Kreuzberg, SO 36, låg som en västlig kil inne i Östberlin när staden var delad av Berlinmuren. Området kom att bli platsen för Berlins alternativa scen på 1970- och 1980-talet och präglas än i dag av subkulturer, husockupationer och gatukonst. Här finns teatrar, musikställen och naturligtvis massor av uteställen.

På Oranienstrasse ligger de tätt – på nr 187 hittar du den alltigenom kitchiga och fantastiskt unika Roses bar, och på nr 190 det legendariska SO36 med allt från orientalisk gayklubb till rockkonserter på programmet. Andra tillhåll för nattsuddare är Wiener strasse och området kring Schleisse Tor.

Vill du lyssna på techno går du till Watergate, en klubb vid floden Spree med adress Falckensteinstrasse 49.

I den närliggande stadsdelen Friedrichschain – gamla arbetarklasskvarter som får allt högre status – hittar du barerna på Simon-Dache-strasse och runt Boxhagener Platz. Många börjar sin kväll där för att sedan dra vidare till andra delar av staden. Och man börjar sent för att kunna hålla igång natten lång.

I takt med att Berlin omvandlats från industristad till kulturstad har många gamla industrilokaler fått nytt innehåll. Kulturbrauerei är till exempel ett gammalt bryggeri som nu rymmer kreativa verksamheter, och när solen har gått ner kan man höra allt från discodunk till R&B; från byggnaden.

Den ligger i Prenzlauer Berg, en stadsdel som blivit bohemchic på senare år. Det hör ju till att dricka öl när man är i Tyskland, och varför inte göra det på stadens äldsta ölträdgård, Biergarten Prater Garten i just Prenzlauer Berg.

Under sommarmånaderna bör man inte förvånas om man plötsligt kommer till en dörr i en mur och det på andra sidan spelas reagge på en sandstrand. Berlin har flera sandiga utomhusbarer utmed vattnet.

Vid Alexanderplats ligger Weekend, länge det hippaste stället av alla, på de översta våningarna i ett höghus. Runtom ligger många andra ställen där man kan ta sig ett glas och lyssna på musik. Ja, det är faktiskt inte långt till närmsta vattenhål varman än befinner sig i Berlin.

Post Comment